Eerlijke & duurzame bio-kinderkleding
Cart 0

Woensdag Wasdag

Calidris Poorter

Je goeieGOED hou je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk mooi.

We hebben 15 tiptop TIPS voor je om zo duurzaam mogelijk met je kleding om te gaan! Je leest ze op de foto (hopelijk kun je inzoemen, anders typ ik ze nog wel over binnenkort). Voor mij waren er best veel nieuw. Ik ben eigenlijk best een wasfreak (mijn tips onder de foto) dus hier kan ik wel wat mee.

Hoe ik het doe?

0) Voor je gaat wassen: vraag je af of het echt wel in de was moet! Even uithangen, soms zelfs in de douche en huppakee, kan makkelijk een ronde mee. Zeker kinderen stinken niet.. (althans, je eigen kinderen niet toch ;-)). Scheelt al zoveel tijd, geld en moeite!

1) Ik sorteer de was op kleur. Daar ben ik heel precies in. De geel outfits uit onze garderobe gaan bijvoorbeeld bij de witte was. Zo blijven ze lekker fris.

2) Ik sorteer ook op materiaal. Spijkerbroeken mogen lekker tegen elkaar aan schurken... geen haar op mn hoofd die er aan denkt daar een mooi shirt met printje bij te doen. Dus dat vul ik op met sokken, handdoeken etc.

3) Ik was de vrolijke gekleurde kleding van de kinderen altijd op 40 graden op de eco stand (volg dus het wasvoorschrift op het etiket) en gebruik een klein beetje biologisch wasmiddel. Je hebt helemaal niet veel wasmiddel nodig (die troep is niet alleen duur, maar ook gewoon troep) en prop de machine ook niet te vol maar laat die zeker niet te leeg. Teveel wasmiddel zorgt er alleen maar voor dat de kleuren sneller vervagen en een te volle of juist een te lege trommel zorgt voor teveel pillen of opwollen van kleding. We gebruiken verder geen andere wasmiddelen/verzachters/doekjes etc etc. Ik hou ook absoluut niet van wasmiddelen met een luchtje en mijn vriend krijgt ongelooflijk jeuk van de meeste wasmiddelen dus bonuskortingen en aanbiedingen laten we ook aan ons voorbij gaan.

4) Ik was kleding met een print of opdruk altijd binnenste buiten. Ja het is een werkje om alles weer terug te draaien voor het op de waslijn of in de kast gaat, maar soms is een zen-momentje best fijn. Oh ja, laat je huisgenoten vooral wennen aan het binnenstebuiten trekken van kleding voor het in de wasmand gaat (behalve sokken, die gewoon graag normaal uitgetrokken ;-) ).

5) Wij hebben geen droger. Klein behuisd en geen ruimte daarvoor. Toen de was-droog combi zo'n 7 jaar geleden de geest gaf hebben we uitvoerig rondgekeken voor een heel goede wasmachine en daar ons geld aan uitgegeven. Hebben we een keer veel was (na een weekje kamperen met regen en zon), of is het zo vochtig dat het niet snel droogt... dan is er altijd wel een wasserette om de hoek en vullen we soms gewoon 3 drogers tegelijk. Alle handdoeken, beddengoed en ander 'droger-geschikt' materiaal ligt dan nog geen een dag later weer in de kast. Fijn!

6) Vlekken voorkomen is beter dan verwijderen. Ja, ik heb de pest aan vlekken. Vooral aan chocolademelk, banaan, tomatensaus, bosvruchtensapjes en dat soort lekkers. Dus heel flauw... nuttigen we een potentiële vlek-gever... dan trekken ze dat mooie lichte shirt maar even uit of knoop ik ze een slab om. Jawel... ik doe dat. Ik ken mijn kinderen en zij zichzelf inmiddels ook ;-) Die klodder of dat drupspoor hoort nou eenmaal bij ze... Knoeien is niet erg, maar wel jammer als het net op dat mooie shirt is! En het bespaart me een hoop gevloek, gezucht en gesteun om die vlek eruit te krijgen (of geld om een half schap vlekkenmiddelen in huis te halen die zo chemisch zijn dat de halve was erin oplost...) of het doorlezen van 1001 grootmoeders tips...

Nu ben je wegwijs in mijn was-regime... streng maar rechtvaardig denk ik zo. Ik heb in elk geval nooit last van kleding waarvan de kleur vervaagt of 'afwast', ook geen last van pillen of opwollen. Volgens mij is dat het resultaat van een ander wasregime (en vergeet niet dat ook de kwaliteit van je wasmachine en de stand waarop je wast daarop van invloed zijn).

De kunst van het wassen. Wat kan het toch mooi zijn ;-)

 

 Older Post Newer Post


Volg ons op Instagram