Bestellingen worden verzonden op ma-di-wo & vrij (GRATIS VERZENDEN --> KLIK HIER)

We verzenden op ma-di-wo & vrij (GRATIS VERZENDEN --> KLIK HIER)

Zoek

Van vrijdag 29 mart t/m zondag 7 april '24 ruimen we flink op met dagelijks een nieuwe korting

STAPELKORTINGEN: 29 maart t/m 7 april '24

Coming soon; binnenkort vind je hier een overzicht met de sale items per merk

Beddengoed

  • 1 persoons (150x200 of 140 x 210) of
  • junior (100x140)

Lijsterbessen en hoe ze heksen bezweren, Maxomorra brengt ze voor je mee!

De lijsterbessen van Maxomorra brengen je gelijk in na-zomerse sferen. Alvast zin om rond te kijken of zelfs al een start te maken met je herfst outfit? >> je shopt ze hier

De vrolijke rode besjes trekken ieders aandacht. Ze zijn niet alleen heerlijk voor de vogels in de tuin, maar wist je ook dat ze bijzondere krachten toebedeeld kregen?

Bezwerende krachten
Sorbus Aucuparia - als je het wat geheimzinnig zegt klinkt het gelijk als een bezwerende toverspreuk en op heksenfeestjes is het altijd handig om van de meest voorkomende bomen, struiken, kruiden (kruidenthee!) even de latijnse namen op te zoeken. 

Het Latijnse woord Sorbus betekent vrucht en "aucupor" vogelvangst omdat de Romeinen de oranje bessen van deze boom als lokaas gebruikten. Lijster betekend hippende vogel en rowan is afgeleid van het Sanskriet woord 'runa' wat tovenaar betekent.

In Engeland noemde men deze boom ook witchwood, heksenhout dus, omdat men geloofde dat hij bescherming tegen heksen gaf.

Toverstaf
Zorg dus dat je een toverstaf van Lijsterbessen hout hebt. Volgens insiders informatie over toverstokken: Lijsterbes is altijd populair geweest voor toverstokken, omdat het de reputatie heeft beschermender te zijn dan andere houtsoorten. Het produceert sterke beschermende spreuken die moeilijk te doorbreken zijn. Een stok van lijsterbes wordt zelden tot nooit gebruikt voor slechte daden. Deze stokken hebben het liefst een eigenaar die nuchter en integer is maar laat je door deze reputatie van deugdelijkheid niet misleiden - deze toverstokken zijn vaak superieur en verslaan geregeld andere stokken in een duel.

Rijg een ketting
Een leuke activiteit voor kleuters en wat oudere kinderen is het rijgen van een lijsterbessen ketting of het maken van een lijsterbessen spiraal.

De ketting hang je natuurlijk om. De spiraal mag voor het raam of boven je bed. Het beschermt je dan tegen al die dingen waar je als kind niet van kunt slapen.

En ben je erop uitgekeken? Hang de ketting in de winter in de tuin, als versiering, of gewoon als voer voor de vogels. Let er natuurlijk wel op dat ze het koordje niet kunnen opeten!

Lijsterbesgelei 
De rode - rijpe - besjes zijn dus niet giftig. Dat dacht men vroeger, maar ze zijn dus gewoon te verwerken in bijvoorbeeld jam, compote of gelei.

Ik vond een lekker recept voor je:

Bron: 

Bewaargelei
Zelfgemaakte lijsterbesgelei is kristalhelder, van een dieprode theekleur en met een friszoete smaak die een aantrekkelijk bittertje bevat. Hoe langer de gelei staat - geen maanden maar jaren - hoe voller de smaak. Ik proefde gelei van zeker 4 of 5 jaar oud en die was van een hogere orde.
Voor ruim 4 jampotten:
- 1,8 kg tuilen met lijsterbessen
- biologisch appelsap
- 1,2 kg kristalsuiker [EDIT: wil je geen suiker gebruiken? Dan is er gelei op basis van Agar Agar. Je zoet je jam/gelei dan met bijv. stevia of Erythritol. Hou er wel rekening mee dat suiker zorgt voor het conserveren en dat je de jam/gelei nu slechts een week of twee houdbaar kunt houden.]

Bereiding
Was de bessen, ris ze van de tuilen af en kook ze samen met 2 dl water in een pan met goed sluitend deksel gedurende 20-25 minuten op vrij laag vuur. Plet de gare bessen met een groentestamper in de pan. Doe bessenpulp met aanhangend vocht over in een stuk vochtig kaasdoek, bind het dicht en laat de bessenpulp 12-24 uur boven een ruime kom hangend uitlekken zonder te wringen. 

Er zal circa 6 dl glashelder sap worden verkregen. Voeg daar een gelijke hoeveelheid biologisch appelsap aan toe. Of maak zelf appelsap door 1 kg in stukken gesneden ongeschilde zure appels (valappels) gaar te koken in 1 liter water en appels en kookvocht uit te laten lekken in een bolzeef bekleed met vochtig kaasdoek. 

Breng al roerend de suiker samen met het 1,2 liter sapmengsel in een ruime pan aan de kook en laat dit op niet te hoog vuur 20 minuten inkoken onder regelmatig afschuimen; met zelfgemaakt appelsap, dat zeer veel pectine bevat, hoeft het sapmengsel na het afschuimen slechts 5 minuten op hoog vuur in te koken. 
Giet de hete gelei in schone potten, sluit ze af en zet ze 10 minuten op hun kop alvorens ze weer rechtop te zetten. De gelei moet na volledige afkoeling niet té stijf zijn. 

Wie de lijsterbessen in de doek na het uitlekken alsnog uitwringt, verkrijgt nog 3 1/2 dl sap, dat minder helder is maar bruikbaar voor een 2e lichting gelei.

Wil je nog meer te weten komen over lijsterbessen en bijvoorbeeld hun geneeskrachtige werking of nog meer leuke knutsel projectjes en lekkere recepten?

Mijn pinterest bord vol lijsterbessen >>

Search